Bloguma Hoşgeldiniz.

Temel Bilgi

Potansiyel enerjisi yüksek elektronların iletken (demir, bakır, alüminyum v.b.) üzerinden bir ortamdan farklı bir ortama hareket ederken iletkenin bu kuvvete karşı koymasına Direnç denir. İletkenin bu elektrik akımına karşı koyması farklı bir enerji formunu açığa çıkarır bu enerji formu hepimizin bildiği ısı'dır. Bu nedenle bilgisayarların mikroişlemci ve CPU (central prossesin unit...merkezi işlem birimi) optimum düzeyde çalışabilmesi için soğutulmak zorundadır. Ohm kanununa göre uçları arasında gerilim düşümüne sebep olan devre elemanıdır. Elektriksel direnç, devrenin uçlarındaki gerilim değerinin üzerinden geçen elektriksel akıma bölünmesiyle bulunur. Dirençlerin hammaddesiseramik'tir. Bunun nedeni seramiğin elektiriksel yalıtkanlığa ve dirence çok dayanıklı olmasıdır. İki iletken bir miktar seramik ile birleştirilerek istenilen elektron akımı sınırlanmış olur. Yani iletkenin bir ucundan gelen akım diğer ucunda bir miktar güç kaybeder bu güç kaybı elektronik devrelerin optimum düzeyde çalışabilmesi için mutlak bir fizik yasasıdır.
"R" veya "r" harfi ile gösterilir ve birimi Ohm(Ω)'dur. Direnç, iletken yolun yüzeydirenci, ısıl direnç gibi yönlere ayrılır. Teoride direnç ısıyla doğru orantılıdır.
Dikkesit alanı S (metrekare), uzunluğu L (metre) ve özdirenci ρ (ohm.metre) olan bir iletkenin direnci,
R = {L \cdot \rho \over S} \, ile hesaplanır.
Bir V (Volt) gerilimi R (Ohm) büyüklüğündeki bir dirence uygulanırsa, direnç üzerinden geçen I (Amper) akımı, Ohm kanununa göre;
 I = \frac{V}{R}  olur.
Bir direncin üzerinde harcanan güç ise, "P" (Watt) olmak üzere:
 {P} = {V} . I  ya da  P = R . I^2  olarak hesaplanır.
Yazar : Yağmur KILIÇ
Yorum : Yok
Kategori : Kategorisiz

Benzer Yazılar

Yapılan Yorumlar